sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Koirien käskyjen eleet

Olen huomannut, että venäläiset käyttävät paljon eleitä käskyinä tai osana käskyä. Olen itse venäläissuomalainen, asunut myös Neuvostoliitossa eli myöhemmin Venäjällä. Joskus koiraa pitää käskeä ilman sanoa tai vaikka niiden tukena. Koira saattaa innostua edempänä mainituista eleistä esim. istumaan, seisomaan, hyppäämään jne. Se helpottaa koiraa suoriutumaan käskyistä, koska koira näkee ihmisen eleistä mitä sen täytyy tehdä. Se on myös sen vuoksi palkitsevaa koiralle, koska tämä ei turhaudu ellei ymmärrä vain komentosanaa.

Tästä kaikesta on todisteita omien koirieni ja hoidokkieni (joista kolme venäläistä rescuetapausta) kohdalla. Ensimmäistä perhekoiraamme, Venäjänmustaterrieriä käskytettiin myös eleiden avulla. Siitä se kaikki lähti ja olen siitä lähtien aina käyttänyt eleitä niin koiran opettamisessa kuin myöhemmässä vaiheessa elämää.

Taputus reidelle on käytetty myös komennon "Tänne" seurana tai ilman sitä. Koira ymmärtää taputuksen, että sitä halutaan jonnekin missä taputus näkyy ja kuuluu. Sen vuoksi koiran on helpompi ymmärtää myös itse käskysanaa.

Käytän myös kättä kämmen eteenpäin "Talk to the hand" tai poliisin STOP elettä "Seiso" tai "Pysähdy" käskynä. Käytän sitä samaa elettä myös tarkoittamaan sanaa odottaa. Kun on samat käytösmallit ihmisellä eli koiran johtajalla, niin koira osaa erottaa myös saman eleen hieman erilaiset tarkoitukset. Kun Varjo (oma koirani) juoksee minua kohti, niin nostan käteni silloin kämmen eteenpäin. Varjo ymmärttää, että silloin pitää vähintään hidastaa. Joskus joudun käyttämään myös käskysanaa esim. "Odottaa". Samaa elettä käytän silloin, kun käsken Varjoa seisomaan paikallaan ja odottamaan, kun menen kauemmas aina niin kauas kuin haluan. Joskus riittää, että näytän eleen kerran ja sanon käskysanan. Joskus pitää nostaa käsi uudelleen ylöspäin kämmen koiraa päin, jos Varjo meinaa ottaa yhdenkin askeleen. Tätä elettä ei tarvinnut opettaa erikseen. Varjo ja monet muut koirat ovat oppineet sen heti.

Käsky ylös tai hyppää ylöspäin on eleenä kämmen ylöpäin liikkuen kohti kattoa. Joskus on tarpeen innostaa koiraa tekemällä elekäskyt leikin lomassa. Hyppykäskyn opettaminen auttaa myös niitä koiria, joilla on tapana hyppiä ihmistä vasten. Nosta kättä kämmen ylöspäin kattoa kohti ja vaikka hyppele itse koiran edessä ja innosta hyppäämään, kun koira hyppää voit toistaa eleen ja sanoa esim. sanan "Hyppää". Toistoilla koira oppii nopeasti. Innostaa koiraasi hyppimään ilman, että hyppää ihmistä VASTEN. Näin koira oppii nopeasti, että vain kun kösketään, niin saa hyppiä. Jee! Iskee silmää

"Maahan"- käsky on eleenä kämmen alaspäin liikkuen kohti lattiaa jopa itse lattiaan asti. Tämä on yleensä haastavampi. Voit käyttää namia apuna tässä. Älä unohda käskysanaa. Tässäkin saat opetettua samalla sanan ja eleen. Hymyilee

"Istu"- käsky on eleenä kämmen alaspäin, käsi koiran yläpuolella, liikkumatta. Ele saattaa innostaa koiraa istumaan varsinkin kun siihen yhdistää sen, että liikut hieman koiraa kohti. Vielä yksi apu on aloittaessa se, että koiran takana on seinä, että se ei voi pakittaa, kun hieman lähestyt, nostat kätesi kämmen alaspäin ja sanot napakasti "Istu". Toinen helppo istumaan opettelu on, että aina ruoka-aikaan nostat kupin koiran yläpuolelle. Voit sanoa samalla sanan "Istu" ja koira istuukin kuin itsestään. Tämä ele on yleensä helppo opettaa.

Kaikille paljon onneaa eleiden opettelussa. Kun minulle tulee enemmän mieleen, niin kirjoitan lisää. Niin ja kaikkea voi kysyä! Vastaan mielelläni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti